L'HISTÒRIA DE VEDRUNA TORDERA
Tordera, el lloc
Tordera, interessada per la formació cristiana de les noies, acull la comunitat Vedruna el 30 d’abril de 1879. Obrí l’escola i s’adaptà a les necessitats i vida del poble al llarg del temps amb fidelitat al seu caràcter propi. Arrelada al país i a la pedagogia de Joaquima de Vedruna entén el present i marca del nostre futur.
L’escola Vedruna Tordera actual és hereva d’una iniciativa educativa impulsada per una gran educadora: Joaquima de Vedruna i de Mas, a través de la seva fundació “Germanes Carmelites de la Caritat”.
Vedruna Tordera, una realitat a Tordera
Tordera acull la comunitat Vedruna el 30 d’abril de 1879. L’escola s’adaptà a les necessitats i vida del poble al llarg del temps amb fidelitat al seu caràcter propi. El 1903 Sr. Joan Ferrer va cedir una casa amb hort al carrer santa Llúcia per a una nova escola que satisfeia les noves demandes.
El 1931, el govern republicà va apostar per l’escola pública. L’ escola va seguir la seva tasca docent amb dificultats i durant la guerra civil, les germanes van haver de deixar l’escola i l’activitat docent. El franquisme va fer un gir radical a l’ensenyament. La Congregació va recuperar el col·legi i es van haver d’adaptar a les noves lleis.
A la dècada dels 70 hi ha una societat diferent que tenia altres necessitats, la Ley General de Educación de 1970 va obligar a deixar els batxillerats i el comerç i impartir l’EGB obligatoria fins als 14 anys. La democràcia porta nous canvis: l’ensenyament mixt, llengua catalana, creació de les AMPES i la LOGSE va decretar escolarització obligatòria fins als setze anys.
Actualment 37 educadors imparteixen servei educatiu a 460 alumnes, des de llar d’infants fins a 4t d’ESO formant part de la Fundació Vedruna Catalunya. Tot i els canvis per adaptar-se a les necessitats de les diverses èpoques, sempre ha estat arrelada al país i en la pedagogia inspirada en Joaquima de Vedruna.